2020-04-09 13:11:21

Posadi priču!

Povodom manifestacije Noć knjige 2020. organizacijski odbor Noći knjige u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara raspisao je nagradni natječaj Posadi priču! za učenike od 1. do 8. r. 

Jedan, dva, tri, četiri, pet, šest… Deset. Deset zrna, sjeme priča kojima želimo pošumiti Zemlju. Odgovornostdobrotapoštovanjenježnostsuosjećanjehumanost

pravednost, ustrajnostljubav, preobrazba.

Odaberite sjeme koje želite posaditi u svojoj okolini. Zrno koje odaberete potrebno je posaditi u pravu okolinu, upravo tamo gdje takvih priča manjka, prikladno zalijevati i o njemu brinuti da bi ono izraslo u pravu, otpornu i korisnu priču. Manjka li u vašem razredu pravednosti? Uzgojite je! Nedostaje li poštovanja u vašim odnosima s prijateljima? Njegujte ga! Je li vaše mjesto gladno suosjećanja? Zalijevajte ga da bi izraslo u veliko i snažno stablo.

Nakon što ste odabrali sjeme koje želite uzgojiti posadite ga u posudicu i promatrajte njezin rast. Kakva je priča iz sjemena izrasla? Ispričajte nam u kratkoj proznoj formi do 100 riječi. Ispod priče navedite koje sjeme ste odabrali, te nam objasnite zašto i kome bi ono moglo biti od pomoći.

Priči, prema želji, možete dodati i naslov (koji se ne ubraja u broj zadanih riječi).

Rado bismo i vidjeli koje ste sve sjeme priče zasadili. Načinite posudice od papira (ili nekog drugog dostupnog materijala), ukrasite ih kako bi odabrano sjeme moglo rasti, te zabilježite njihova imena. U posudicu možete svaki dan ubaciti jednu riječ koja bi mogla pomoći sjemenu da se pravilno razvija. Riječi možete napisati na malom komadiću papira koji također možete ukrasiti. Ove riječi kasnije možete iskoristiti za pisanje priče.

Moć da mijenjate svijet u vama je i u vašim pričama!

Posudice i riječi fotografirajte i pošaljite do 16. travnja 2020. godine na e-poštu školske knjižničarke: maja1kralj@gmail.com.
 

Obavijest o nagrađenim radovima bit će objavljena 23. travnja 2020. na mrežnim stranicama Noći knjige i Hrvatske udruge školskih knjižničara.

Nagrade čini poklon-paket knjiga namijenjen učeniku autoru rada te poklon-paket namijenjen školskoj knjižnici. Dodjela nagrada i prigodnih zahvalnica održat će se nakon stjecanja uvjeta i o tome će nagrađeni biti pravovremeno obaviješteni!

 


Osnovna škola Pavla Štoosa Kraljevec na Sutli